Architectuur

Algemene info

Artex is in 1998 begonnen als architecten- en expertisebureau. Na verloop van tijd zijn andere afdelingen op de voorgrond getreden: in 2003 stabiliteit, in 2006 EPB en in 2010 technieken. De afdeling architectuur blijft echter onverstoord doorwerken. De particuliere markt komt echter niet vaak meer aan bod: de projecten worden steeds groter en de focus verschuift naar groepswoningbouw, sociale woningen, de openbare sector, de zorgsector en bedrijfspanden.
Artex hanteert een ‘no nonsense’ stijl: de technische kwaliteit van een gebouw zal nooit ondergeschikt zijn aan esthetische spielerei. Langs de andere kant blijft de esthetiek, de beleving en de gebruikskwaliteit van de gebouwen wel steeds streng bewaakt door de verantwoordelijke architect, die voor de technische uitwerking kan beroep doen op onze interne ingenieurs stabiliteit, technieken en EPB. Deze samenwerking brengt het beste van beide werelden rond de tafel.

Algemene info

Het Kluster Grembergen

Het project “Het Kluster” in Grembergen, Dendermonde, omvat 63 sociale appartementen die aangepast zijn aan een ouder publiek. Deze opzet wordt versterkt door een samenwerking met het naast het project gelegen rusthuis. De appartementen zijn allemaal rolstoeltoegankelijk en voorzien voor één of twee personen. De slaapkamers zijn allemaal voorzien van een dubbele deur naar de woonruimte, zodat eventueel bedlegerige personen toch actief bij het woongebeuren betrokken blijven. Ook is ieder appartement uitgerust met enkele technische hulpmiddelen: beveiligde fornuizen, een alles-uit knop die ook het fornuis uitschakelt, en vooral ook oproepsysteem waarmee bewoners tegen betaling kunnen beroep doen op de diensten van het naastgelegen rusthuis.

Eén van de scenario’s die men in gedachten heeft bij dit project, is dat oudere koppels hun intrek nemen in het project, en wanneer de zorg voor één van beiden te groot wordt, deze persoon naar het rusthuis kan verhuizen. De achterblijvende persoon blijft zo op wandelafstand van de partner wonen, zodat de stap naar het rusthuis zowel letterlijk als figuurlijk niet te groot hoeft te zijn.

In het project is ook een polyvalente zaal voorzien die beheerd wordt door de gemeente Dendermonde.

In dit project was Artex verantwoordelijk voor zowel de architectuur als de stabiliteit, de technieken en de EPB. Het project zit momenteel in de afwerkingsfase en wordt midden 2015 opgeleverd.

Project:    Woonproject “Het Kluster”
Locatie:    Dokter Haeckstraat, Dendermnode
Bouwheer:    Dendermondse Volkswoningen
Architect:    ARTEX
Stabiliteit:    ARTEX
Technieken:    ARTEX
Oplevering:    2015

 

Het Kluster Grembergen

Zorgcentrum Boomgaard

Dit project omhelst de uitbreiding van het bestaand zorgcentrum Boomgaard van de vzw Zonnestraal te Lennik. De uitbreiding biedt plaats aan 12 cliënten met een niet-aangeboren hersenletsel. De doelgroep bestaat uit normaal begaafde personen die tijdens hun levensloop een beperking kregen ten gevolge van een verkeerstrauma, hersenbloeding, ziekte, enzovoort. Aangezien deze doelgroep zeer zorgbehoeftig is, is de nieuwbouw voorzien van de nieuwste technologieën en zorgapparatuur.

Het gelijkvloers telt 6 kamers en een gezamenlijk aangepaste badkamer waar er zelfs via de verlichting kleurentherapie mogelijk is. Ook de verdieping telt 6 kamers, maar die beschikken over een eigen badkamer.

In dit project was Artex verantwoordelijk voor zowel de architectuur als de stabiliteit, de technieken en de EPB. De werf werd opgeleverd medio 2013, slechts één maand later dan gepland, wat vooral te wijten was aan de strenge winter van 2012 die net samenviel met de ruwbouwfase.

Project:    Uitbreiding Boomgaard
Locatie:    Kroonstraat, Lennik
Bouwheer:    vzw Zonnestraal
Architecten:    ARTEX
Stabiliteit:    ARTEX
Technieken:    ARTEX
Oplevering:    2013

Zorgcentrum Boomgaard

Kloostergebouwen Kerstraat

Project: Verbouwing en nieuwbouw kloostergebouwen
Bouwplaats: Kerkstraat te Dendermonde
Bouwheer: Zusters Sint-Vincentius a Paulo
Architect: ARTEX
Stabiliteit: ARTEX
Technieken: ARTEX
Oplevering: 2014

Kloostergebouwen Kerstraat

Denderstreek

Project: Afbraak en nieuwbouw van kantoor SHM-Denderstreek en 45 sociale wooneenheden.
Bouwplaats: Heilig Hartlaan, Aalst
Bouwheer: SHM Denderstreek
Ontwerper:  Atelier Allard Schwencke Architecten bvba
Uitvoerend architect: ARTEX
Stabiliteit: ARTEX
Technieken: ARTEX
Start: 2013

Denderstreek

Halfveldstraat

Project: Nieuwbouw 2 appartementsblokken voor sociale huisvesting
Bouwplaats: Fochelstraat te Lebbeke
Bouwheer: Dendermondse Volkswoningen
Start: 2014

Halfveldstraat

Resedalaan

Project: Nieuwbouw 15 ééngezinswoningen
Bouwplaats: Resedalaan te Sint-Gillis Dendermonde
Bouwheer: Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij Dendermonde
Architecten: ARTEX
Stabiliteit: ARTEX
Technieken: ARTEX
Start:Begin 2015

Resedalaan